vuZs

Virtual University: Study Resource Bank

You are here: Home MCQs MGT613: Production / Operations Management MCQs MGT613 Project Management Solved MCQs from Book
Like this Page? Press  
 

Virtual University MCQs BANK - MCQs Collection from Online Quizzes

MGT613 Project Management Solved MCQs from Book

PROJECT MANAGEMENT

 
1. All of the following are advantages of the pure project organizational structure EXCEPT:
A. the project manager has full authority over the project.
B. equipment and people are shared across projects.
C. lines of communication are shortened.
D. high team pride and commitment. .
E. team members report to one boss.
 
2. Which of the following is NOT an advantage of the matrix project structure?
A. communication between functional divisions is enhanced
B. duplication of resources is minimized
C. policies of the parent organization are followed
D. there are two bosses - functional managers and project managers
E. team members have a functional area after the project is completed
 
3. Which of the following factors are of concern in project management?
I. time
II. cost
III. resource availability
 
A. I only
B. II only
C. III only
D. I and II only
E. I, II and III
 
4. For critical path scheduling techniques to be most applicable, the jobs or tasks of a project must be:
A. well-defined.
B. independent.
C. ordered.
D. a and b only.
E. all of the above.
 
5. The early finish time equals:
A. the earliest possible time that the activity can begin.
B. the earliest start time plus the time needed to complete the activity.
C. the latest time an activity can end without delaying the project.
D. the earliest time an activity can start minus the activity time.
E. the latest start time minus the activity time.
  
6. The critical path of a project can be characterized in the following way:
A. The slack times for each task in the project are zero.
B. The chain of activities (from start to finish) that has the largest sum of activity durations.
C. The early start date and early finish date are always the same for each activity on the critical path.
D. To reduce the project duration, you must reduce the slack time of a task on the critical path.
E. None of the above are correct.
 
7. You have just been asked to oversee 100 people on a two-year project, to develop a new MRI machine similar to a current product, which will have twice the effectiveness and cost less to manufacture. You are uncertain about the time required to complete many of the activities. Which project management technique should you use?
A. CPM with a single time estimate

B. MRP
C. CPM with three time estimates
D. GANTT
E. Any of the above will work.

8. Which of the following is a major disadvantage of the Matrix method of project management?

A. A single project manager is held responsible for the successful completion of the project.
B. Team members must leave their functional "home" - jeopardizing their career path.
C. Communication between functional disciplines is discouraged.
D. Team members report to two bosses - creating a potential conflict.
E. The combined functional knowledge of many similarly-trained employees can be used to create synergistic solutions to problems as they arise over the duration of the project 

9. The early finish time for an activity equals:
A. The earliest possible time that the activity can begin.

B. The earliest start time plus the time needed to complete the activity.
C. The latest time an activity can end without delaying the project.
D. The earliest time an activity can start minus the activity time.
E. The latest start time minus the activity time.
  
10. What is the expected duration of the path BCDEGH?

Activity

Predecessors

Optimistic

Most Likely

Pessimistic

A

 

2

3

4

B

 

2

4

6

C

A, B

3

4

8

D

C

2

3

7

E

D

4

6

8

F

E

5

8

13

G

E

4

4

4

H

F, G

2

4

6

A. 17
B. 26
C. 25
D. 37.33
E. 39

 

ANSWERS:
1B, 2D, 3E, 4E, 5B, 6B, 7C, 8D, 9B, 10B


Add comment


Security code
Refresh

You are here: Home MCQs MGT613: Production / Operations Management MCQs MGT613 Project Management Solved MCQs from Book